Fort McMurray Doula
Fort McMurray Doula

Дула е жена, обучена да оказва подкрепа на майката преди, по време на раждане и непосредствено след това.

Думата дула е с гръцки произход и значи ‘жена, която служи’. От древността жените са подкрепяни от други жени по време на раждане и с това същността на дулата не е нещо ново.

Подкрепата на дулата е както физическа, така и емоционална. Тя има познания за механизма на раждане, опознала е майката и разпознава сигналите й, грижи се за нея и я подкрепя, както е нужно.

Може да предложи техники за немедикаментозно обезболяване и облекчаване, натиск, масаж, движения, както и други начини за емоционална и физическа подкрепа. Тя не води раждането, а подкрепя, така че майката да го преживее позитивно и удовлетворяващо. Дулата не взима решения вместо майката/семейството и не се намесва в медицинскита грижа, осигурявана от медицинския екип.

Най-общо казано – дулата е сърце и ръце, изцяло отворени за раждащата жена. Друго често използвано описание за дейността на дулата е ‘mothering the mother’ или всеотдайна, майчина грижа за майката.

С какво може да е полезна дула на моето раждане?

Дулата оказва емоционална и физическа подкрепа на раждащата жена. Физиологията на раждане е такава, че жена, която е спокойна, информирана, окуражавана и на която е помагано да е в максимален комфорт с процеса, понася по-добре раждането и съответно дулата (подкрепата) може да е един от факторите то да протече гладко.

В проучвания е доказана връзката между постоянната подкрепа на раждащата жена и честотата на интервенции и усложнения, които могат да се случат по време на раждането. Иначе казано, вероятността при жена, която е подкрепяна и окуражавана непрекъснато, да се случат усложнения или интервенции в хода на раждането е по-малка. Например, вероятността да се наложи секцио при жени, съпроводени от дула е 28% до 50% по-малка, а вероятността тя да оцени раждането си в негативна светлина е 35% по-малка.

Дулата помага на майката, опознавайки и подкрепяйки нуждите й още преди раждането. Тя може да й помогне да достигне до информацията, която търси и уважава решенията на майката.

На самото раждане дулата следва сигналите и избора на майката. Окуражава я и може да прилага методи, които помагат на майката да се справя с усещанията. Например, да предложи техники на дишане, да приложи облекчаващ натиск, масаж, топло/студено, да предложи пози и движения, които й помагат. Да я уверява, че се справя добре и да я мотивира, да използва интуицията си за това какво помага на тази жена. Защото всяко раждане е различно и дулата следва тази майка, тук и сега, независимо от собствените си убеждения или мнения, които не налага.

Дула статистика и факти

 • 28% до 50% по-малка вероятност от секцио по спешност (вариацията се дължи на различни проучвания)
 • 60% по-малка вероятност майката да пожелае епидурално обезболяване
 • 40% по-малка вероятност за вливане на синтетичен окситоцин
 • 30% по-малка вероятност за употреба на форцепс
 • намален риск от следродилна депресия
 • по-висок процент кърмени бебета

Как да избера дула?

Майката може да се срещне и интервюира колкото пожелае дули, преди да избере тази, която й пасва. Бих казала, че най-важна е химията между двете.

Първата среща е опознавателна и с информативен характер и не се заплаща. Ако решите да ангажирате дадена дула, то тя ще ви информира за условията, при които ще е на разположение за вашата подготовка и раждане. Можете да уговорите среща с мен по е-мейл mira@duladomen.com или телефон 0886 608 101, като предварително мога да изпратя формуляр с информация за моята дейност.

Асоциацията на българските дули също организира среща за майки с практикуващите дули всяка втора събота от месеца от 11ч на бул. Васил Левски 57, София – Photosynthesis cafe

Какво представлява ангажимента на дулата?

След като майката избере своята дула, се сключва споразумение за ангажимента на дулата. Правят се няколко срещи за подготовка и опознаване преди раждането (броят им зависи от практиката на конкретната дула) и дулата е на разположение до започване на раждането. Тя остава с майката по време на раждането, независимо от продължителността му, както и около 2часа след това за да помогне за първия контакт и кърмене на бебето. Обикновено има и една среща след раждането.

Личната ми практика е:

 • 3-4 срещи преди раждането
 • на повикване 24ч от денонощието поне 3седмици преди термина и 2 седмици след него при необходимост (през останалото време разбира се също комуникирам с вас)
 • онлайн/телефонна комуникация
 • при започване на раждането – посещение у дома преди отиване в болницата (според обстоятелствата и при желание на клиентката)
 • оставам с майката по време на раждането и около 2 часа след това
 • присъствам и подкрепям майката и по време на секцио (планирано или спешно) стига избраната болница да позволява това
 • поне 1 среща след раждането

Какво НЕ е в компетенциите / правомощията на дулата?

 • не е медицинско лице
 • не се намесва в медицинския аспект на раждането
 • не взима решения вместо семейството
 • не налага лично мнение

Мога ли да ангажирам дула ако планирам да раждам вкъщи

В момента правната рамка в България е такава, че не е допустимо медицински специалисти да асистират на планирано домашно раждане. Кодексът на дулите към Асоциация на българските дули (в която членувам) не допуска присъствието ни на неасистирани раждания, с което не бих могла да подкрепя майките, избрали да родят извън болница.