Раждането на Бианка

posted in: birth stories, дула | 0

Ето как Мария и Рикардо посрещнаха Бианка.

Бях до Мария в ролята на дула, снимките бяха част от желанията на семейството, но приоритет беше подкрепата за Мария, така че да осъществи желанието си за физиологично раждане.

Мария ме потърси да бъда нейна дула, подготвяше се за раждането си методично, посети курс за подготовка, избра екип и болница, които подкрепяха представите и за раждането. Беше убедена, че има нужда от подкрепящ екип, както и от дула. Раждането се случи в акушерско звено Зебра в болница Свети Лазар, а акушер-гинеколог беше др. Марта Дончева.

След продължителна начална фаза на раждането постъпихме в болницата, Мария беше с 5см разкритие и доста чести контракции. Вече имахме механизъм за посрещането им и Мария ги понасяше добре следвайки ритуала си.
В следващите часове нещата се въртяха около бебе, шоколад в кутия под наслов Hapiness inside, кафе за татко (но не какво да е, а италианско cortado както е подобаващо за италианска двойка и скоро тройка), къде е тя – Бианка!, кога, не мога-МОЖЕШ, доста ‘фитнес упражнения’ за Мария и по-малко за свитата и увереността на всички, че може и се случва!

 

IMGP6948-2r

 

IMGP6953_edited-3-r

IMGP6957_edited-5-r

 

IMGP6966_edited-6-r

IMGP6954_edited-4-r

 

IMGP6972_edited-2-rr

 

IMGP6970_edited-7-r

 


Предизвикателство бяха последните няколко часа, след пълното разкритие бебето все още беше високо и имаше съмнения за това дали е оптимално позционирано. Мария имаше свобода да се движи и опита почти всяка известна поза и движение. Редуваха се почивка в басейна, права, полюшваща се, приведена напред, под душа, отпусната на тоалетната чиния. Последното изглежда помагаше доста и след около 2 усърдни часа чухме и първия напън.

 

IMGP6985-9

 

Напъните продължиха предимно във вертикални и изправени пози.

 

IMGP7007-12-r

 

 

 

 

Към края Мария се качи на леглото и остана на 4 крака и облегната на повдигнатата облегалка на леглото. Така и се роди Бианка!

 

IMGP7026-15-2-2-r

 

IMGP7016-14-r

 

Кожа до кожа с мама

 

IMGP7047-17-rrr

 

IMGP7039-16-rr

 

IMGP7056-18-r

Leave a Reply